هر آن‌چه درباره عمل جراحی برداشتن چربی لپ (بوکال فت) باید بدانید؟

 

نویسنده: دکتر حسام جهاندیده
فلوشیپ جراحی بینی و سینوس
جراح و متخصص گوش و حلق و بینی

چربی لپ یا بوکال فت چیست؟

بوکال فت (buccal fat) یا ‌نام دیگر آن ‌Bichat’s fat pad  (نام دانشمندی که اولین بار این چربی را کشف کرد)، یک بافت چربی متمایز در ناحیه صورت است که وظیفه اصلی آن تسهیل حرکت عضلات دخیل در جویدن روی بافت‌های مجاور آنها است. به عبارت بهتر این توده چربی مدور مثل یک بالشتک نرم‌کننده حرکات عمل می‌کند. در عین حال این چربی نقش بسیار مهمی در کانتور صورت در نیمه تحتانی آن دارد.

این چربی حجمی در حدود ۱۰-۷ سی سی و ضخامتی در حدود ۶ میلی متر دارد، با این حال مقدار آن در دو سمت و در آقایان و خانمها متفاوت است.

حجم این چربی با تغییرات سنی تغییر می‌کند به این ترتیب که در نوزادن حجم قابل توجهی دارد (یکی از وظایفی که به این چربی نسبت داده شده است کمک به مکیدن شیر در کودکان خردسال است). سپس تا جوانی به حجم آن افزوده می‌شود، پس از بیست سالگی مقدار آن ثابت می‌ماند و در پیری از حجم آن کاسته می‌شود. اما در عین حال این چربی با توجه به ماهیت خود از آن دسته چربی‌هایی نیست که با رژیم گرفتن یا لاغر شدن کوچک‌تر شود و موجب جمع شدن صورت گردد.

چه افرادی کاندیدای مناسبی برای برداشتن چربی لپ هستند؟

مناسب‌ترین افراد برای این جراحی، کسانی هستند که با وجودی که گونه‌هایی مناسب دارند اما به علت پر بودن بافت لپ‌ها ، گونه‌های آنان برجستگی خود را نشان نمی‌دهند. بنابراین خالی کردن چربی لپ باعث می‌شود گونه‌های این افراد برجسته‌تر و زیباتر به نظر برسد. به علاوه این عمل باعث می‌شود صورت خوش فرم‌تر و خوش‌تراش‌تر دیده شود.

با این حال باید توجه کرد که خالی کردن چربی لپ لزوما جایگزین برجسته کردن گونه‌ها نیست و علی الخصوص در افرادی که صورت لاغر و گونه‌های کوچکی دارند این کار نه تنها کمک چندانی به آنها نمی کند بلکه باعث می‌شود صورت آنها خالی‌تر و پیرتر به نظر برسد.

این جراحی به چه روشی انجام می‌شود؟

می‌توان این جراحی را با بی‌حسی موضعی یا در صورت درخواست بیمار با بیهوشی عمومی انجام داد. به کمک برش‌های کوچکی از داخل دهان حدود ۴-۳ سی سی از این چربی خارج می‌شود. این جراحی درد و مزاحمت زیادی ندارد و بیمار می‌تواند بلافاصله به فعالیت‌های روزمره خود بازگردد. استفاده از دهانشویه و آنتی بیوتیک خوراکی تا چند روز ضروری است.

این جراحی جه عوارضی به دنبال دارد؟

مطالعات مروری انجام شده میزان کلی بروز عوارض را حدود ۸ درصد برآورد کرده‌اند.از جمله عوارض کوتاه مدت می‌توان به احتمال بروز عفونت و خونریزی اشاره کرد. همچنین به علت نزدیکی این چربی با مجرای غده بزاقی و عصب حرکتی صورت، احتمال کمی برای آسیب دیدن آنها وجود دارد. تجربه نشان داده است که مثل جراحی چال گونه (dimple surgery) در صورت بروز عفونت‌های خفیف و گذرا (که احتمال آن خیلی کم هم نیست) فرورفتگی ایجاد شده بیشتر خواهد بود! (که خواسته برخی بیماران است).

چه زمان نتایج جراحی مشهود خواهد بود؟

هر چند بلافاصله پس از جراحی مقداری تغییر در صورت مشهود است اما به علت بروز پدیده تورم خصوصا در برخی صورت‌های چاق ممکن است در هفته‌های ابتدایی تغییر چندان محسوس نباشد. با گذشت چندین ماه تغییرات ملموس‌تر و واضح‌تر خواهند بود.

آیا این جراحی در بلند مدت مشکل‌ساز خواهد بود؟

جراحی برداشتن چربی لپ یکی از اقداماتی است که با توجه به کم دردسر بودن نسبی و نتایج ملموس، مورد توجه بسیاری از جوانان قرار گرفته است. جریان سازی شبکه‌های اجتماعی باعث ایجاد تب و تاب و هیجان زیادی برای این جراحی در بسیاری از کشورها شده است. با این حال دغدغه‌ای که در این زمینه وجود دارد، احتمال خالی شدن صورت و تشدید نمای پیری صورت در سنین بالاتر است.

راه حل پیشنهاد شده صاحب نظران برداشتن چربی از قسمت خاصی از چربی بوکال (اقدامی که ما هم در جراحی آن را انجام می‌دهیم) و دقت در میزان حجم برداشته شده در تناسب با آناتومی و چهره هر فرد است.

در ذیل می‌توانید نتیجه یک سال بعد یک نمونه از این جراحی را در دو نفر از مراجعه‌کنندگان گرامی ما مشاهده فرمایید

بوکال فت
بوکال فت
بوکال فت
بوکال فت
بوکال فت
بوکال فت